Hª de la Filosofia en Florida Secundària.

LA DONA QUE ES FEU A SI MATEIXA: SIMONE DE BEAUVOIR

(Paris 1908-1986)
El curs 2012-2013 entraran al temari de l'assignatura uns altres autors tal i com va decidir la Comissió per la Reforma de les PAU's.  Aristòtil, Tomàs d'Aquino, José Ortega y Gasset i per primera vegada, s'incorpora a l'assignatura el pensament filosòfic d'una dona i no una qualsevol, sinó una de les grans pensadores feministes de la història, a saber: Simone de Beauvoir. Ahir mateixa, el dia del 80 aniversari de la II República espanyola, fou el 25 aniversari de la seua mort en Paris.
Per aquest doble motiu iniciem avui el repertori d'una sèrie d'entrades a les que anirem presentant la figura i l'obra d'una de les dones més controvertides del panorama intel·lectual, polític i filosòfic del segle XX, una revolucionària en tota regla que va nàixer a Paris al si d'una família catòlica de la burgesia francesa al gener de 1908 i que en virtut de la seua vida i el seu pensament arrossegà amb molts tabús i prejudicis de la condició femenina més tradicional i proclamà als quatre vents que "la dona no naix, es fa", incitant d'aquesta mena a les dones de tot el món a transformar-se a si mateixes i amb elles al món.

















El documental SIMONE DE BEAUVOIR: NO SE NACE MUJER, composat de 5 vídeos realitzat en 2007 per Virginie Linhart, resumeix de forma magistral la seua vida i la seua obra, El Segon Sexe, en una unió indissoluble cap a l'alliberament del gènere femení. Finalment, rastreja la situació de les dones al segle XX on la igualtat real continua essent una quimera, un ideal pel qual lluitar i no pas una realitat, més bé al contrari.




Quan era molt jove, als 20 anys, conegué a Sartre del que no es va separar mai, intel.lectualment i afectiva. Ell  digué d'ella:

"Yo quería afirmar mi libertad ante las mujeres, lo cual era cómico, porque era yo el que corría detrás de ellas. Un buen día quedé atrapado. El Castor aceptó esa libertad y se la quedó para sí".

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Puja

ir arriba

Visita altres entrades

Visita altres post