Hª de la Filosofia en Florida Secundària.

DIA INTERNACIONAL EN DEFENSA DE LA FILOSOFIA

El dia 19 de novembre és la data escollida per la UNESCO per cel.lebrar el Dia Internacional per la defensa de la filosofia. Es testimonial commemorar el dia de la filosofia, com el dia de la pobresa o del medi ambient. Ja sabem que és una forma de recordar-nos allò que no és una realitat, allò que desitgem, allò al qual aspirem i que no hi és. Són les nostres utopies col.lectives per les que vetllen les grans institucions com la UNESCO i per les quals deuria vetlar tothom. Que tothom fós més crític, que tothom siga més reflexiu, més obert al saber, més dialogant, és una reivindicació legítima, doncs ens fa més humans, més persones, millors; és una fita que ens allunya de les barbàries siga quina siga la seua apariència, de tota sort d'intolerència i  fanatisme, que ennobleix al gènere humà.

És aquesta una cel.lebració que està doblement associada a la figura i el pensament de Plató. Perquè és ell qui va traure de la foscor els nostres somnis, el que va defensar que aquest món, que aquesta vida paga la pena ser viscuda si és per millorar-la, per superar-la, per anar més enllà. Els projectes ideals que moltes vegades donen sentit a la vida humana i fan humana la nostra vida són la herència que Occident li deu a Plató. Ell és el primer pensador utòpic de la història, la Calípolis de la República, la primera Utopia. També, perquè els valors platònics continuen essent els nostres valors, les nostres lluminàries necessàries si més no imprescindibles: la Raó, la Veritat, la Justícia, el sentit del Deber i el compromís públic, la Sabiduria; una reivindicació, a més a més, exemplar doncs empenyorà per ella un futur d'èxit polític, fama i fortuna.

Per insistir en la necessitat d'aquesta aspiració humana que és la filosofia, assistirem enguany a una xerrada a la Facultat de Filosofia de la Universitat de València anb el suggerent títol: "L'amor al Convit de Plató", que impartirà el professor Carlos Roser Martínez.

Carlos Roser Martínez és actualment professor de Secundària en l'IES La Misericòrdia de València. Va ser becari d'investigació al Departament de Filosofia Moral, Política i del Dret de la Universitat de València. i ha estat professor convidat en màsters de Didàctica de la Filosofia als darrers anys. Des de la seua creació, col.labora habitualment amb l'editorial valenciana Diálogo, on és co-autor de l'obra Lecturas para estrenarse en Ética de la col.lecció Tábano, autor de les diverses edicions didàctiques sobre La República de Platón i co-autor de l'edició de La Genealogia de la Moral de F. Nietzsche.

Fotografia d' Eros i Psyche d'Antoni Canova. S.XVIII. 
Museu del Louvre.

Veure El Banquete en traducció de Patricio Azcárate, el web CIBERNOUS (entrar en conocimiento i cercar Amor) i a l'entrada de la WIKIPÈDIA.



Mort en Venècia... Sempre magnífica. Recomanable també la pel.lícula de L.Visconti de 1971, que adapta la novel.la del mateix nom de Thomas Mann, com a obra d'art i també per les grans resonàncies platòniques del guió.







0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Puja

ir arriba

Visita altres entrades

Visita altres post