Hª de la Filosofia en Florida Secundària.

LA MORAL CARTESIANA EN EL DISCURS DEL MÈTODE

És habitual a les exposicions tradicionals del pensament cartesià dedicar un apartat breu a la seua reflexió sobre la moral sobre tot al respecte dels inconvenients que suposa la llibertat per al mecanicisme. Es clar que són fonamentals en la història del pensament i de la cultura occidental les seues reflexions sobre el coneixement, el mètode i el lloc central, en tant que subjecte del saber, de la raó humana, front a una tradició filosòfica en la centralitat de la qual estava la divinitat. Però no és menys cert que la raó o "bon sentit" és, segons les seues paraules a la primera part del Discurs, "la capacitat de jutjar bé i distingir allò vertader d'allò fals". Així doncs, la unitat de la raó no implica el seu ús exclusiu en la dimensió especulativa o teorètica, sinó també el seu ús pràctic o moral, amb la finalitat d'aconseguir la màxima felicitat i llibertat que siga possible en la vida, com afirma Descartes a la Part III del Discurs. Aquesta preocupació no era residual per al pensador francés, doncs havia situat al cim de l'arbre del saber en els Principis de filosofia , com allò més rellevant i fonamental per a la vida humana, justament a la Moral. La fita essencial és clara: la conquesta individual de la libertat i la felicitat humana lluny de les prescripcions de qualsevol esglèsia.

Vos propose un treball cooperatiu d'investigació que tindrà com a objectiu elaborar unes diapositives de power point. Els aspectes a destacar han de ser:
  1. La provisió d'una moral. Raons fonamentals
  2. La moral i l'aplicació del mètode 
  3. Les màximes morals
  4. Les influències filosòfiques en la moral cartesiana
  5. La concepció cartesiana de la llibertat 
Recursos a utilitzar:
  • Part III del Discurs del mètode i la part corresponent sobre la llibertat de la monografia de Diálogo
  •  L'apartat 9 de la monografia sobre Descartes que versa sobre la moral provisional cartesiana.
  • La ética de la Edad Moderna
  • Apunts sobre la moral cartesiana al Discurs del métode
  • La moral provisional del professor Paco Llorens en Ei-kasía
  • La libertad de pensamiento en la moral cartesiana de Margot i Granobles (gràcies a la navegació de Ruben Nieto)

Es fonamental per a fer un bon treball de presentació seguir les orientacions dels curs passat, de les quals destacaria realitzar bons esquemes i documentar-los amb imatges, citacions significatives o documents audiovisuals, si cal.


0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Puja

ir arriba

Visita altres entrades

Visita altres post