Hª de la Filosofia en Florida Secundària.

A. SCHOPENHAUER I F. NIETZSCHE


Una de les figures més influents al pensament de Nietzsche és, sense cap dubte, Arthur Schopenhauer. Aquest filòsof alemany (1788-1860)és un pensador metafísic, que va identificar la realitat amb una força irracional, còsmica i material que domina a tots els èssers que l'habiten. Aquesta força actua com un destí, com una voluntat de la que depen tot, siga el naixement de una planta o la generació i corrupció de un ésser humà. Les vies per superar aquesta atracció fatal de la voluntat són la mort, l'ascetisme o el nirvana oriental i l'art, la contemplació estètica desinteressada, les tres permetrien a l'home superar el pessimisme més negatiu i acostar-lo cap a la voluntat lliure i original.

Per ampliar un miqueta:
Visita el Web Arthur Schopenhauer

Tampoc deixes de veure les produccions de Tranquilo TV conduïdes pel professor Fernando Savater per a la televisió argentina.



Interessant la concepció de la música com a llenguatge que representa la voluntat, la vida i que troba continuïtat en el pensament del jove Nietzsche en l'etapa de Sobre veritat i mentida en sentit extramoral de 1873. També la dualitat del cos, la insatisfacció, el patiment i les vies de superació.



Al tercer vídeo, presenta Savater les influències exercides pel pensament schopenhauerià, especialment en relació a la psicoanàlisi de Freud. Aquest és un element secundari, però que també hi està present a Sobre veritat i mentida de Nietzsche, la idea de la consciència com a falsejadora de l'existència humana, que ens ha representat a nosaltres mateixos d'una forma enganyosa i parcial, que s'ha mostrat com a la depositària del domini sobre els impulsos més profunds i irracionals que subjauen a l'ésser humà. No altre és el sentit d'aquestes paraules al primer pàrraf d'aquesta obra: "Aquélla arrojó lejos la llave. ¡Ay de la funesta curiosidad que pudiera mirar hacia fuera a través de la rendija desde el cuarto de la conciencia y vislumbrase que el hombre descansa sobre la crueldad, la codicia, la insaciabilidad y el crimen, en la indiferencia de su ignorancia, del mismo modo que cabalga en sus sueños sobre el lomo de un tigre! ". Segurament aquestes sorprenents declaracions de Nietzsche que anticipen la psicoanàlisi, són producte de la lectura de Schopenhauer.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Puja

ir arriba

Visita altres entrades

Visita altres post